Tongdeng Culture and Media Ltd – Beaver Workshop Office Space in Beijing

“Beaver Workshop” Office Space is an innovative work space tailored for a film and media company. It is located in a business park for creative industries, which was transformed from a concrete factory, in Chaoyang District, Beijing. The original space was a single-story truss-structured warehouse, containing three spans, with net height 6 metres and ridge height 9 metres. The client expects to double the usable area by adding an interlayer, thus fulfilling the functional requirements of animation, art, screenwriting, directing, producing, and logistics sections.

We expands the usable space by inserting a multi-opening box which occupied more than half of the site: an atrium and all the inward rooms as Independent offices, meeting rooms, rehearsal room and logistical spaces are contained in the box, while the flowing space outside the box are left for open work space. The client wants to create a flexible, interactive, equal, and fun space atmosphere to inspire employees’ creativity. A split-level strategy is applied to arrange the large conference room and the animation rehearsal room so that people from both first and second level can see the activities inside these spaces. The flowing space creates unique experiences by the collaboration of five different levels and the multi-opening walls.

Public areas are vital compositions in this innovative office project, and practitioners in creative industries would expect comfortable and relaxing public spaces with life-like experience in this kind of office projects. The atrium connects first and second floor vertically, with lamps and potted plants hanging above a long table, in order to serve a perfect place for presentation, open conference, brainstorming, and team-building party. The tea corner, instead of being enclosed as in a traditional office space, is enlarged into an island bar, providing a recreation spot and networking platform as well as a space for temporary small meeting and brainstorming. The highlight of public space is the atrium area on the second floor: sunlight flooding in through the skylights, hanging plants running through the whole space from roof to the first floor, work space for art and directing section outside the multi-opening box, while on the inside the rehearsal room, the conference room, and the independent office on third floor. Almost every space is making connection with this central area spatially or visually.

There are mainly three features in the design of this office space:

1, Due to the extension layers inside the space, the vertical circulation between levels merges out as the primary issue in the space. We decided to choose the longest path, the one spiraling up along the box. The extended path enriches the spatial experience during walking and increases the sense of volume.

2, Since the client is a film and animation media company, contextualized spatial experience would be the best way to interpreting their characteristics and corporate culture. In Beaver Workshop Office Space, the spiral path links up different office scenes in working areas, meeting areas and recreation areas, with these scenes independent functionally but connected spatially.

3, The insertion of the multi-opening box allows multi-layered penetration and flow in the space. Every independent scene linked up by the path can interact with each other visually, endowing this space a transparent feature in phenomenon.

 

同登文化传媒——海狸工坊办公空间

“海狸工坊”办公空间是一个为影视传媒公司所量身定制的新型办公空间,该项目位于北京市朝阳区的一个由水泥仓库改建而成的创意文化园。原有空间为单层桁架结构的厂房,共三跨,净高6米,脊线高9米,业主希望能够通过夹层的加建将使用面积扩大一倍,从而满足动画、美术、编剧、导演和制片后勤等几部分基本功能。

我们通过一个多孔的“盒子”的植入来完成对使用空间的加建:占据了约一半场地大小的“盒子”容纳了天井、独立办公室、大小会议室、排练室、后勤辅助等所有内向性房间,而将“盒子”外部的流动空间留给开放式工位使用。业主希望尽可能地创造一个灵活、互动、平等、趣味的空间氛围,以激发员工们的创新力,因此,“盒子”上的多孔便成为被墙体分隔的空间之间的纽带。 整个空间分为五个不同的标高,我们采用了错层的方式布置大会议室和动画排练室,使得一层和二层的人都可以看得到其内部的活动。上下五个层次的错层标高和多孔的墙体,共同创造了一个“人在画中游”的流动空间和视觉体验。

公共区的营造仍然是该项目作为新型办公空间所必不可少的重要组成,而更加舒适、放松和生活化的体验则成为创意类团队对新型办公空间公共区域的一个重要需求。一层的天井区与二层竖向连接,悬挂的吊灯和绿植烘托出大长桌的休闲氛围,这里也是绝好的汇报讨论、开放会议、头脑风暴以及派对团建的场所;我们一反传统办公空间中封闭茶水间处理方式,而是通过放大的岛式茶水间处理,创造员工休息放松的场所以及工作中人与人之间交往的平台,加大的茶水台还可以作为即时小型会议和头脑风暴使用;二层的天井区则是公共空间的高潮部分,阳光从天窗泻入,吊挂的绿植从屋顶穿过天井延伸到一层大厅,多孔墙面的一侧是美术、导演组工作区,而另一侧是排练、会议和三层阁楼的大办公室,几乎所有的空间都能与这个中心区域产生空间或视线的连通。

该办公空间设计主要有以下三个方面的特点:

路径式

因为对使用空间加建的需求,“上”与“下”的竖向交通便成为空间中的首要问题。我们选择了沿四周墙体螺旋上升这样一条最长的路径作为上下交通, 放大的路径丰富了行走过程中的空间体验,也加大了空间体积感。

场景化

业主团队为影视动画传媒公司,因此场景化的空间体验最能够诠释该公司的特点和企业文化。海里工坊办公空间中,螺旋上升的路径串联了工作区、会议区、休闲区等一个个不同的办公场景,每个场景功能上独立而在空间上相互连接。

透明性

多孔“盒子”的植入使得加建后的建筑空间具有了多层次的穿透与流动,由路径串联的每一个独立场景可以通过多孔墙体产生视线上的交叉,从而具有了空间的渗透和现象的透明性。

 

 

 

 

 

 

 

TONGDENG BEAVER WORKSHOP 同登海狸工坊办公空间 | 2016 | PROJECTS项目, WORKS工作 | Tags: , ,