Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space

Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space Beijing Yuanyang Express We+ Co-working Space is located at Block D, Yuanyang Express, Sanyuan Bridge, Chaoyang District, which used to be bottom business section of the apartment building. The client intends to transfer this space into a brand of co-working space and offline-activity area, as well as to explore the possibility of future workplace.

This Co-working Space covers an area of about 800 square metre, divided into first level, second level and underground level. At the beginning stage of the project, a research -based design method was introduced in by the architects, with large amount of case studies and precedent analyses, which approached to the solution of a flexible space-sharing model.

The final design brings in a library-like space experience: On the first level, the traditional lobby-corridor-office layout no longer exists, but a widely-open space instead, a bar counter provides basic management and service to the co-working space; The big discussion table serves for both groups and individuals; More privacy can be found in booth area, which is suitable for a smaller group; If you would not be interrupted by the crowd, workstations are provided for you to dive into work. In a word, the way a university library space used is integrated into this project: any space you want is open as option here.

Besides the library-like experience, the way of “exhibition” is also adapted during the space design. Most occupants here are small or medium size team on start-up phase, which means that the product publication, presentation and even marketing activity requires consideration on the design stage as well. Therefore, 4 display-units and a whole display wall are placed on the first level to meet the presentation needs of the teams. Here the notion of co-working evolves to not only the habitat of the team, but also the habitat of their product.

Since first level was formerly defined as business section, it is usual to equip the first level with commercial functions. Apart from the bar that offering service and beverage, there is an independent retail area on the west side of this level. The retail area has a separate entrance and is parted from the large main space by modular furniture. Normally this area is connected to the bar counter as part of the co-working space, and the triangular tables in this area can be used individually or be joined together for meeting and group work; While at specific times, like in the morning or at weekends, this area is also able to serve short-time retail and product display, as the perfect space for the presentation and promotion of small product team.

In most office space case, underground level is considered disadvantaged for its geographic inconvenience. However, in this project, the stairway that leads down to the underground level is painted entirely in a bright yellow, which provides strong visual guiding as well as vitalises the formerly-negative space. The yellow staircase opens up at the entrance of the ground level, turning into large steps down into a presentation space for the occupant teams to hold information session or launch projects. The public space on the underground level also contains  programe such as “cat cave” and “sleeping cabin” , for the teams to socialise and relax.

The language of “exhibition” on the first level spreads out upwards: the stair space leading to the second level is occupied by suspended yellow steel frames. These frames forms into the railing structure and extends to the top of the staircase- – a small translucent meditation space for the teams to organise thoughts and open up mind. It is also a catching point in this design.

Those more private spaces, such as meeting rooms and office cubicles, are defined by a method of inserting small boxes: Modular furniture made of OSB materials restricts the office spaces on the second and underground level; independent office cubicles are divided by 2.4-metre-high transparent glass. Bright-coloured floor are used to emphasise the idea of “insertion”, while this method, furniture detached from original walls, also imply the Immediacy, flexibility and variability of this co-working space.

 

北京远洋新干线We+联合办公空间

北京远洋新干线We+联合办公空间位于北京市朝阳区三元桥的远洋新干线D座,原为公寓楼底商,业主希望将此空间改造成为联合办公品牌——“We+”的一个联合办公和线下活动空间,同时也作为对新型办公空间的一个拓展性探索。

北京远洋新干线We+联合办公空间建筑面积约800平方米,分为首层、二层和地下层。建筑师在项目初期,采用研究导入设计的方式,通过大量调研和案例分析,从该联合办公空间的类型、模式需求方面与业主进行探讨,从而得出了一个灵活多变的共享空间模式。

最终完成的设计给人们带来了一种“图书馆”式的空间体验:在首层空间中,传统的门厅—走廊——办公室布局已经不复存在,取而代之的,是一个完全开敞式的流动空间,吧台提供着联合办公空间最基本的管理和服务;大讨论桌除了团队工作之外,还可以作为共享的办个人办公使用;卡座区则有着更多的私密性,适合两三人的小组工作和讨论;如果你不想被来往的人们所干扰,还可以一头埋进工作站中专注手头的工作……总之,建筑师将大学图书馆的空间使用方式代入到了该联合办公项目中:你可以在这里任意选择最需要的使用空间。

除了“图书馆”式的体验之外,该联合办公空间还采取了“展览”的方式进行设计:联合办公空间的入驻者多为创业阶段的中小型团队,团队的产品、发布、展示、乃至销售也是进行此类空间设计时需要考虑的功能要求。于是,建筑师在首层植入了四个展示模块单元和一整面的展示墙为创业团队提供展示空间。此时,联合办公不仅仅是办公团队的入驻,也可以是创业团队产品的入驻。

空间的首层原为商铺, 租金昂贵。为了回应商业的需求,设计师除了在底层设置了提供服务和饮品的吧台之外,在西侧入口植入了相对独立的零售区。零售区有独立出入口,并通过家具组合与首层大空间分隔。在平时的使用中,该部分与大空间的吧台连通,作为联合办公空间的一部分,此时,零售区的三角桌可以单个使用,也可以拼合成会议、团队工作等等;在早晨和周末等特定的时期,这里还可以作为短时零售以及展示活动使用,成为小型创业团队产品展示推广活动的绝佳场所。

在办公空间中,地下层往往会因为其交通方式的不便而具有劣势,在远洋新干线We+项目中,为了避免地下空间的不便,建筑师将通往地下的楼梯间整体喷成了明快的黄色,在具有强烈引导性的同时也激发了原本消极空间的活力。明黄色的楼梯间在地下层出口处打开,形成大台阶,作为该联合办公空间为入驻团队提供的小型宣讲和活动发布场地。地下层的公共部分还设置了“猫洞”空间和“睡眠舱”空间,供入驻团队交往、放松和短时休憩所用。

空间首层作为“展示”的建造语言被向上延伸:通往二层独立办公区的楼梯间被悬吊的黄色钢架填充,钢架在提供了楼梯间围护结构的同时,还在楼梯间顶部产生了一个小小的半透明冥想空间,用来帮助入驻团队打开脑洞,这同时也成为了该联合办公空间设计中的一大亮点。

空间建构上,建筑师通过植入小盒子的方式来界定该办公空间中更为私密的会议室和办公隔间:欧松板家具组合限定了位于二层和地下层的会议室空间;而独立办公隔间则是由两米四高的透明玻璃分隔而成。隔间内采用明亮颜色的地面也加强了“植入”这一概念的表达,同时,这种与原有墙体分离的植入家具的设计方式也从另一面暗示了联合办公空间的即时性、灵活性和可变性。

BEIJING YUANYANG WE+ CO-WORKING SPACE | 2015 | PROJECTS项目, WORKS工作 | Tags: ,