Beijing Tuanjiehu Community Upgrade

The project locates in Tuanjiehu Community, Chaoyang District, Beijing. The community has been realised since 1980s, and all of the public facilities need to be renewed. After carefully investigating the current  situation, we classify the existing public space and public interface, then propose a systematic processing strategy to upgrade the main interface and important places for community activities. Repetitive unit of rod pieces are introduced during the design to combine the public function such as leisure bench and bike storage, bright-color soft floor material is also able to indicate the identity of children’s playground. The project aims to upgrade the community environment and public space usage by micro-design processes.

 

北京团结湖一二条社区提升

团结湖一二条社区位于北京市朝阳区的团结湖街道内,社区住宅多建设与上个世纪八十年代,现有居民活动设施老旧暗淡,公共空间亟需进行改造升级。调研分析中,我们将团结湖一二条社区的现有公共空间和公共界面进行分类,采用系统化处理方式对主要界面和主题性活动场所进行升级,并在设计中采用竖向的单元杆件将升级改造与公共休闲座椅、自行车存放等社区功能相结合;同时采用明亮的软性地面来标识儿童活动场地的存在;从而从微观层面的设计对社区环境品质和公共空间使用进行提升。

BEIJING TUANJIEHU COMMUNITY UPGRADE 团结湖社区更新微设计 | 2016 | PROJECTS项目, WORKS工作 | Tags: , ,